Scrum Master-ből Agile Coach

Életem számos pillanatában előfordult már, hogy szembesültem korábbi énemmel és rájöttem, ha a mostani tudásom birtokában lettem volna a múlt adott pillanatában, másképp viselkedtem volna, más döntéseket hoztam volna.

Egy fontos mérföldkő volt az életemben, amikor 2018 végén elváltam az addigi munkáltatómtól a GE Healthcare-től és csatlakoztam az OTP-hez, hogy aktívan részt vegyek az OTP Agilis Transzformációjának elindításában. A GE-nél megismertem egy nagyvállalat működését és a különböző keretrendszerek alkalmazásának előnyeit, hátrányait. Az OTP-hez csatlakozva már több, mint négy éves Scrum Master-i és több, mint hat éves Agile, Lean módszertani tapasztalattal rendelkeztem. Ezen tudás és tapasztalat alapján azt gondoltam akkor, hogy az Agilis gondolkodásmódot elsajátított emberként, tanácsadói szerepkörrel tudom legjobban támogatni a Transzformációt. Most, öt évvel később, immáron Coaching tudással és tapasztalattal bátran és nyíltan kijelenthetem, hogy egy buta kis tök voltam még akkor és ha most újra kezdhetném a dolgokat, sok mindent másképp csinálnék.

Az OTP-nél Agile Coach volt a megnevezése azoknak, akik az Agilis Transzformációt támogatták szakértőként, de attól függően, hogy kinek mennyi szakmai, agilis tapasztalata volt, milyen feladatokat vállalt, valójában nem Agile Coach-ként, hanem Scrum Master-ként tevékenykedett … ami, félreértés ne essék, ugyanolyan hasznos és értékes volt.

Azt gondolom, a helyzet és a gondolataim megértéséhez szükség van arra az alap tézisre, hogy a Scrum Master (továbbiakban SM) és az Agile Coach (továbbiakban AC) igenis két külön szakmai szint, ahol az AC magasabb szintet képvisel az SM-hez képest. Ha csak azt nézzük, hogy az agilis tudással rendelkező, soft skill-eket birtokló és domain-t ismerő szakember támogatja a csapatokat, a kiemelt szerepköröket és a szervezetet, akkor nincs különbség az SM és az AC között.

Definíció szerint:

A Scrum Master felelős a Scrum meghonosításáért a Scrum útmutatóban leírtaknak megfelelően. Ezt úgy
éri el, hogy minden szereplőnek segít megérteni a Scrum elméletét és gyakorlatát, mind a Scrum
Teamben, mind a szervezetben.

Scrum Guide – Home | Scrum Guides

ezzel szemben

Az Agile Coach tanítja, inspirálja és vezeti az egyéneket, csapatokat és szervezeteket a munkamódszerük átalakításában.

Az Agile Coach:

  • Egyéneket, csapatokat és szervezeteket vezet, hogy megtervezhessék és végrehajthassák saját tervüket az agilis fejlődésben, miközben az agilis tapasztalatai alapján tanácsokat, visszajelzéseket ad.
  • Képzéseket ad egy adott agilis keretrendszerrel vagy rugalmas agilis gyakorlatokkal kapcsolatban
  • Agilis vezetői coaching-ot nyújt vezetőknek, menedzsereknek, Scrum Master-eknek és csapatvezetőknek.
  • Meghonosítja a folyamatos fejlesztés és együttműködés kultúráját
  • Együttműködik a vezetéssel egy ütemterv létrehozásában, hogy a szervezet fejlődése során az agilis működés fenntartható maradjon
What Is An Agile Coach – Scrum Alliance

A szakmai definíciókból tehát kiderül, hogy míg az SM csak a Scrum keretrendszerrel foglalkozik, az AC ennél sokkal nagyobb hálóval merít.

Ezt támasztja alá a Lyssa Adkins és Michael Spayd által összeállított kompetencia keretrendszer is, amiben egyrészt szerepel a Scrum-on túlmutató Lean tudás is, illetve megtalálható az, hogy az AC-nak rendelkeznie kell „Professional Coaching” tudással, azaz rendelkeznie kell az ICF (International Coaching Federation) által meghatározott kompetenciákkal.

De miért fontos ez, összehasonlítva az SM-et és az AC-t?

Ha kivesszük a két lényegi különbséget (szélesebb és mélyebb elméleti és gyakorlati tudás és tapasztalat, valamint coaching tudás és képességek), kimondhatjuk, hogy mind a két szakmai entitás alapvetően tanácsadói szerepet tölt be, melynek része a tanítás, képzés, illetve a mentorálás. Mind az SM, mind pedig az AC az ügyfeleinek megmondja, hogyan kell működnie, milyen folyamatok mentén, milyen eszközöket és módszereket alkalmazva az agilis értékek és alapelvek megvalósítása érdekében. Tanácsadóként tehát felelősséget vállalunk az ügyfeleinkért (egyénekért és csapatokért egyaránt), a döntéseinkért és a kiválasztott irányért. Ha valami nem működik, ha nem érjük el a kiválasztott célt, akkor leegyszerűsítve a dolgokat, bizony mi is felelősek és „elszámoltathatóak” vagyunk, hiszen az ügyfeleink a mi tanácsainkat követték, tartották be.

Az SM és az AC közötti egyik lényegi különbség az elméleti és tapasztalati tudás. Míg az SM-től csak a Scrum keretrendszer ismerete, addig az AC-tól ennél sokkal több várható el. A valóságban azonban a legtöbb SM jóval többet tud, szélesebb az ismerete és túlmutat a Scrum-on. Én magam is ismertem és alkalmaztam is több keretrendszert, folyamatot és technikákat már SM-ként is amikor az OTP-hez csatlakoztam, mégis hiányzott belőlem egy fontos építőelem.

Ami szerintem igazán megkülönbözteti az AC-t az SM-től az a coaching tudás, a „professional coaching„, azaz az ICF által szabályozott és keretezett Coaching. Természetesen egy SM is lehet birtokában coaching kompetenciáknak, de ezek megfelelő használatának, az egyéni- és csapat (team) coaching tudatos és helyes alkalmazásának elengedhetetlen előfeltétele egy, az ICF által elismert képzés.

Ahogy az írásom elején is említettem, többször fordult elő már velem, hogy egy-egy pillanatban eszembe jutott egy korábbi döntésem, az, ahogyan reagáltam helyzetekre, vagy ahogy felkészültem és lebonyolítottam valamilyen formális, vagy ad-hoc eseményt. Egy filmben fogalmazta meg valaki – és ezzel maximálisan egyet tudok érteni – hogy nem szabad bánkódni a múltunkban elkövetett hibáink miatt, mert azok is hozzájárultak ahhoz, hogy most azok legyünk, akik vagyunk. Amikor visszanézek a múltam egy-egy lényegesebb mérföldkövére, nem saját magam miatt bánkódom, hanem azok miatt, akik nem kapták meg azt a támogatást és segítséget, amit a mostani tudásommal adhatnék Nekik.

Szakmai múltamban és specifikusan az OTP-nél eltöltött első évekre fókuszálva az „Agile Coach-ságom” nagy részét a tanácsadás, a képzés és a mentorálás tette ki. Később, a Coach képzésem alatt és a diplomám megszerzése után ébredtem rá, hogy az Agile Coach jóval több, mint Agile tanácsadó (tréner és mentor) és jóval több, mind Coach … merthogy mindezek együttesen. Agile Coach-ként tudok tanácsadóként is dolgozni, konkrét tanácsokkal, eszközökkel támogatni egyéneket és csapatokat, amikor arra van szükség, ezen túl tudok coach-ként is működni és úgy támogatni másokat, hogy ők saját maguk hozzák meg a döntéseiket és válasszák ki az eszközeiket.

Az Agile Coach a Scrum Master-hez képest tehát nem csak abban több, hogy a különböző szerepkörökben dolgozókon túl a teljes szervezet agilis fejlesztésével (ideértve akár a Scrum Master-ek mentorálását, coaching-ját), érettségének növelésével foglalkozik, hanem abban is, hogy a különböző szerepek tudatos használata mellett elsődlegesen a coaching-ot tartja legfontosabbnak, a coach képességeit használja leginkább. Mind az egyének, mind pedig a csapatok támogatásánál támaszkodik a coaching kompetenciákra. Akár a csapattagokkal, kiemelt szerepkörben dolgozó kollégákkal négyszemközti beszélgetéseken, akár pedig a csapatokkal, a különböző helyzetekben, ceremóniákon megállapodásokat köt az együttműködésről, a közös munkáról. Biztonságos környezetet teremt és adott esetben, mint egy hivatalos coaching folyamatban betartja az etikai irányelveket. Tudatosan, aktív figyelemmel van jelen a közös munkafolyamatokban, megfelelő kérdésekkel és reflexióval segíti a kollégákat és igyekszik minél inkább a kollégák felelősségét erősíteni és támogatni.

Csoportfejlesztési szerepek az Agile Coach munkájában

Az OTP-nél rá kellett ébredjek arra, hogy az a tudás, amivel ott és akkor rendelkezem nem elég, több tudásra, másfajta szemléletre is szükségem van. Szükségem van arra a pluszra, ami megkülönbözteti az SM-et az AC-től. És szükségem van arra, hogy a Coaching képzés alatt megszerzett új tudást AC-ként tudjam alkalmazni.

Ha most visszamehetnék a múltba és újrakezdhetném az OTP-s Agilis Transzformációban való munkámat, lényegesen bölcsebben és körültekintőbben járnék el, jobban figyelnék az egyének és csapatok, valamint a szervezet igényeire, elvárásaira és azt gondolom, hatékonyabb és sikeresebb együttműködést tudnék kialakítani. Más szavakkal: ténylegesen Agile Coach-ként tudnám támogatni az elejétől fogva a szervezetet, nem csak egy szélesebb látókörű, tapasztaltabb Scrum Master-ként.

De addig is, amíg valaki fel nem találja az időgépet, marad az önreflexió, tanulás a saját hibáinkból és saját magunk folyamatos fejlesztése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük