A siker a legjobb motiváció

Még novemberben keresett meg a Metropolitan Egyetemtől az egyik tanárom, hogy felkérjen, legyek a tavalyi végzős évfolyamomból az egyik diák, akivel interjút készítenének az Egyetem „Az én sikertörténetem” sorozatához. Kétszeresen is megtisztelve éreztem magam. Egyrészt azért, hogy az egyetem velem akarja „reklámozni” magát, másrészt azért is, mert a tanárom rám gondolt sikeres, példát mutató emberként. Természetesen igent mondtam és most, az ünnepek után meg is jelent elsőként a LinkedIn-en a velem készült interjú szövege.

Szoftverfejlesztőből coach 

Bikfalvi Tamás sok évvel ezelőtt szoftverfejlesztőként kezdte a pályafutását. Dolgozott hazai kisvállalkozásoknál, illetve multicégeknél is – egyénileg és csapatban. Munkájának azt a részét szerette a legjobban, amikor a tudását másokkal is megoszthatta. Így lett belőle módszertani tanácsadó, tréner. Az évek során felmerült benne az igény, hogy mélyebb szinten is támogatni tudja azokat, akikkel együtt dolgozik. A METU Business és Team coach képzése hozta el számára a továbblépés lehetőségét. 

A kezdetek 

Közel tíz éve kezdtem el Agile módszertani tanácsadóként dolgozni. 2019-ben aktív szerepet vállaltam az OTP Bank Agilis transzformációjának elindításában és ezúttal már Agile Coach szerepben támogattam a transzformációban részt vevő területeket. Az alapszintű coaching ismereteket az évek során megtanultam, az alap készségeim megvoltak, de éreztem, ez kevés ahhoz, hogy valódi, minőségi támogatást tudjak adni a munkakörömnek és a pozíciómnak megfelelően. Szükségem volt arra, hogy tovább képezzem magam. 

 A választás 

Fontos volt számomra, hogy ne egy kis cég által tartott, pár hetes tanfolyamra menjek, hanem egy minőségi, magas szintű képzésen vegyek részt. A másik fontos szempont az volt, hogy az ICF által akkreditált képzést kapjak, illetve, hogy az oktatók a szakmában ismert és elismert személyek legyenek. Így leszűkült a választási lehetőség két egyetemre. A munkámban csapatokkal dolgozom együtt, teameket támogatok, ezért az egyéni coaching mellett a METU által kínált Business és team coach szakirányú továbbképzés egyértelművé tette számomra, hogy hova jelentkezzek. 

 Az eredmények 

A másfél éves képzés több szempontból is nagy hatással volt mind a személyiségemre, mind pedig a munkámra és az életemre. A folyamatos önreflexió és személyes fejlődés kihatott a kommunikációmra és az egyénekkel, közösségekkel történő együttműködésemre is. Sok helyzetre ma már másképp tudok reagálni annak köszönhetően, hogy jobban ismerem saját magam és felismerem az egyén és a csapat dinamikáját. Emellett a tanácsadói szerepemben is jobban tudok érvényesülni, könnyebben meg tudom érteni a másik fél reakcióit. Ugyanakkor a coaching szemlélet mélyebb elsajátításával Agile Coach-ként is egészen más dimenziókba tudom helyezni az együttműködést a kiemelt szerepkörökben lévő kollégákkal, illetve a csapataimmal. Minőségi ugrást jelentett az Agilis transzformációban részt vevő csapatokkal való munkámban, hogy a tanácsadói, tréneri szerepkör mellett sokkal erőteljesebben meg tud jelenni a coaching szemléletmód is. A módszertani folyamatok elsajátítása, illetve az eszközök testre szabása is sokkal hatékonyabb és testhezállóbb lett a teamek számára. Fontos, hogy coachként olyanokat is tudjak támogatni, akik nem engedhetnek meg maguknak egy hosszabb coaching folyamatot. 

 Az új karrier 

Az egyetemnek köszönhetően ismertem meg az ÉnProjekt kezdeményezést, mely pont a METU-nak megfelelő szellemiségben működik, így tálcán kaptam ezt a pro bono alapon működő szervezetet. A diploma megszerzése után pár hónappal már tagja is lettem az ÉnProjekt coach-csapatának. A coaching szakmában történő elindulásomnak köszönhetően találkoztam Komócsin Laurával, akit a szakmában senkinek sem kell bemutatni. Az ő kezdeményezésében elindított Önbizalomnövelde olyan lendülettel sodort magával, hogy nemcsak nagykövete, hanem a program egyéni coaching folyamatainak koordinátora is lettem. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük