Az a bizonyos becsukódó ajtó …

Ha valami nem úgy sikerült, ahogy tervezted, ne azon keseregj, hogy miért romolhatott vajon el, hanem azon gondolkodj, hogyan fogod legközelebb jobban csinálni

Bigfata Coelho

Saját bőrömön tapasztalom, hogy néha nem minden alakul úgy, ahogy azt szeretnénk. Ha valami baj ér minket, hajlamosak vagyunk elsüllyedni az önsajnálat mocsarában, elsiratni a meg nem valósult lehetőségeinket és legrosszabb esetben csak magunkat hibáztatni olyan dolgokért is, ami nem rajtunk múlt. Ilyenkor sokszor úgy érezzük, innen már nincs tovább.

Nem hiába lettem Önbizalom Nagykövet, én nem estem ebbe a hibába. Szerencsémre tisztában vagyok a képességeimmel, a megszerzett tudásommal és tapasztalatnak sem vagyok híján. Lehet ez más szemében túlzott önbizalomnak, nagyképűségnek, arroganciának hangzik, de a tények önmagukért beszélnek. A „vonzás törvénye” egyesek számára lila ködben úszó, elcsépelt bölcsesség, vagy fantazmagória, de ha reálisan vélekedünk magunkról, tényekre alapozunk és nem a problémákat látjuk, hanem a lehetőségeket, akkor a lehetőségek hamar szembejönnek velünk és csak tárt karokkal kell várnunk őket.

Amikor egy ajtó bezárul előttünk, egy másik mindig ki szokott nyílni. A gond az, hogy bánatunkban gyakran túl sokáig vesztegetjük az időnket a bezárult ajtó előtt, és nem vesszük észre, melyik ajtó tárult ki és várja beléptünket.

Alexander Graham Bell

Ismerős a mondás szerintem mindenkinek, de könnyen meg tudunk feledkezni erről. De mit tudunk tenni, ha nincs (határtalan) önbizalmunk, vagy annak ellenére azt érezzük, összefogott ellenünk minden és mindenki? Több eszközt is tudunk ilyenkor használni.

Az egyik ilyen eszköz egy gondolatsor végigvitele és az egyes lépéseknél felmerülő kérdések megválaszolása. Az alapját ennek Tolvaj Sándor, Magyar Coachszemlében megjelent írása képezi (Új kezdet – Karrierváltás 40 fölött), melyet átkereteztem kicsit általánosabb témára, a kudarc, bukás, csalódás miatti elakadásra. Az alábbiakban ezt találod:

Első lépésként gondold végig, hogy mi történik akkor, ha az adott helyzet, amiben éppen vagy, nem fog megváltozni, azaz ha nem teszel semmit, csak keseregsz, sajnálod, sajnáltatod magadat. Válaszold meg az alábbi kérdéseket:

  • Vajon kevesebbet fogsz egy idő elteltével stresszelni, keseregni, magadat sajnálni, ha nem teszel semmit?
  • Ha nem változtatsz, boldogabb leszel, magától javulni fog a helyzeted?
  • Vajon lesz elég, esetleg több időd magadra?

Ha bármelyik kérdésre a válasz nem, akkor bizony cselekedned kell. Ehhez persze magadban kell rendbe tenni a gondolatokat.

Ahhoz, hogy változtatni tudj, el is kell hinned, hogy Te magad elég leszel a változáshoz.

Bigfata Coelho

Második lépésként érdemes megerősítened magadban: azzal, hogy változtatni fogsz, csökkenteni fogod a negatív hatásokat, amik befolyásolják az életed. Nyugtasd meg magad, hogy haladhatsz kis lépésekben, nem kell azonnal nagy dolgokban gondolkodnod és több mindent is kipróbálhatsz, mielőtt elkötelezed magad egy út mellett.

Érdemes azt is tudatosítani, mennyire „fájdalmas” a jelen helyzet egy 1-től 10-ig terjedő skálával. Használhatod úgy, hogy 1 a legrosszabb érték, azaz teljesen kilátástalan a helyzet és 10 a legjobb, azaz megoldódtak a problémáid. Másik fontos dolog, aminek tudatában kell legyél: mi lesz az előnye annak, ha változtatsz. Mit nyersz, hova juthatsz el a változással. Ha ezek megvannak, jöhet a következő lépés.

Harmadik lépésben használnod kell a képzelőerőd. Képzeld el, hogy eltelt egy nagyobb időszak, fél év, egy év és jó irányba változtak a dolgok, eljutottál egy ideális élethelyzetbe, megoldódtak a gondjaid. Élvezd ki a pillanatot, virtuálisan nézz körül, merülj el a boldog gondolatokban. Majd válaszold meg az alábbi kérdéseket:

  • Miben változott az életed, mitől más, mint korábban?
  • Hogy néz ki egy napod?
  • Mit kellett ehhez elhagynod?
  • Mit kellett ehhez megtanulnod, elsajátítanod?

Ha ezekre a kérdésekre megvannak a válaszaid, jegyezd le őket, mert ezzel kijelölted a célodat, ahova el akarsz jutni.

Negyedik lépésben már be tudod azonosítani, hogy a jelenlegi helyzeted és a célod között milyen különbségek vannak. Ez segít abban, hogy el tudj gondolkodni lehetséges utakon, amiken el tudsz jutni a célodig. Mik lehetnek ezek az utak? Esetleg kell-e képezned magad valamiben, szükség van-e valaki szakértelméhez, vagy Neked saját magadnak kell előásnod egy régebben jól működő módszert. Gyűjtsd össze az erősségeidet, azt, hogy miben vagy jó, mi fog segíteni abban, hogy haladj a kitűzött cél felé. Ha úgy érzed, mindent számbavettél az induláshoz, ülj le! Torpanj meg egy pillanatra és tedd fel magadnak a kérdést: mi van még? Mi az az extrém, elsőre lehetetlennek, képtelenségnek tűnő dolog, ami beugrik a gondolataid közé? Vizsgáld meg, hámozd le róla a zavaró dolgokat és találd meg azt a magot, ami miatt az egész az eszedbe jutott. Ez mutathat akár egy teljesen új irányt, amin elindulhatsz. Ha nem találtál semmit, az se baj, engedd el a gondolatot és keress egy másikat.

Az ötödik és egyben utolsó lépés a felkészülésben a rajthoz állás. A legfontosabb, hogy lélekben és testben készen állj az indulásra. Légy elkötelezett a változásra, csak akkor kezdj neki, ha eldöntötted, megteszel mindent, amit tervbe vettél. Tedd világossá magad számára, hogy milyen lépésekben fogsz haladni, mik lehetnek az esetleges buktatók, hátráltató tényezők és azokat hogyan fogod legyőzni. Bízz az erősségeidben, amit az előző lépésben összeszedtél és használd is ki őket.

Ezután nincs más hátra, mint magabiztosan elindulni és megvalósítani a céljaidat, legyen az kicsi, vagy nagy. Ne feledd: kísérletezz bátran, ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzelted, az nem hiba, hanem lehetőség tanulni belőle és ráfordulni akár egy másik ösvényre. Kérj bátran segítséget azoktól, akikben megbízol, vagy keress olyan új kapcsolatokat, akik tudnak segíteni és végezetül hagyj mindig időt magadnak arra, hogy leülj, megpihenj és értékeld az eredményeidet.

Ha bezárul előtted egy ajtó, akkor lehet, nem azon kell benyitnod, mert számtalan másik vár téged tárva nyitva új lehetőségekkel és kalandokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük