Bikfalvi Tamás vagyok, 50 pluszos Life, Business és Team Coach, Agile Coach, Agile (magyarul Agilis) tanácsadó és tréner.

Ha röviden kell elmondanom, mi a fő foglalkozásom, azt szoktam mondani: Agilis Coach, amit azért nem szeretek, mert a két szó mögötti jelentés és a hozzájuk kötődő munka bár közel van egymáshoz, mégis vannak alapvető különbségek. Ha az ‘Agilis’-t nézem, ott sokszor tréner, tanácsadó szerepben vagyok, ha meg a ‘Coach’-ot nézem, az meg minden, csak nem tréner és/vagy tanácsadó.

Részletesebben erről a Mi az a coaching? bejegyzésben olvashatsz.

Az elmúlt pár évben már sokan mondták azt rám, hogy olyan vagyok, mint Buddha. Szerencsére nem az alakomra gondoltak, hanem arra, hogy nyugalmat sugárzok, kedvesen mosolygok és mellettem kisimulnak a ráncok a beszélgető partnerem arcán.

Bár nem buddhista vallású vagyok, közel áll hozzám a keleti világ gondolkodásmódja. Amióta pedig coach-ként kezdtem el tevékenykedni, úgy érzem ez a mentalitás, ez a hozzáállás az, ami én vagyok, amit hitelesen tudok képviselni.

De menjünk vissza kicsit az időben. Informatika tanárként végeztem az ELTE-n, de tanítással nem foglalkoztam hivatás szerűen. Már az egyetem alatt elkezdtem szoftverfejlesztőként dolgozni, majd a diploma megszerzése után, néhány kisebb céget megjárva csatlakoztam Édesapámhoz, akivel Dél-Kelet Magyarország vízkormányzását irányító, illetve az egész ország vízrajzi adatgyűjtő szoftver rendszer fejlesztésében vettem részt. A történelem aztán úgy hozta, hogy onnan egy nagyobb céghez kerültem át, majd kikötöttem a GE Healthcare magyarországi részlegénél. Egy újonnan induló zöldmezős beruházás keretében, egy új divízióban kerültem kapcsolatba 2014-ben az Agilis működéssel és kicsit több, mint fél év után Scrum Master lettem.

Ekkor ismerkedtem meg a coaching fogalmával és találkoztam először hús-vér coach-al.

Lenyűgözött, ahogy anélkül, hogy bármi „okosat” mondott volna, ráébresztett bárkit a benne rejtőző gondolatokra és kihozta belőlünk a legjobb megoldásokat. Már akkor elhatároztam, én is coach akarok majd lenni. Elkezdtem ismerkedni ezzel a szakmával és első lépésként részt vettem egy céges, coaching szemléletű vezetőképző tanfolyamon.

2018 végén csatlakoztam az OTP-hez, mint Agilis Vezető Tanácsadó és rész vettem a cég agilis átalakulásának elindításában. Egy fél éves céges szervezésű coaching alapozó képzés után megkaptam a végső lökést és 2021-ben elkezdtem a Metropolitan Egyetem Business és Team coach képzését, melyet kiváló minősítéssel fejeztem be 2022 júliusában.

Ez a képzés nagy hatással volt rám. Segített sok mindent jobban átlátnom, helyére tett több dolgot, amit például az emberi kommunikációról korábban tanultam és legfőképp segített megértenem azt, hogyan is lehet úgy segíteni valakinek, hogy nem mondom meg mit csináljon, nem ötletelek, nem gondolkodom tippeken, trükkökön, megoldási lehetőségeken, hanem egyszerűen csak ott vagyok, teljes valómban, minden idegszálammal a beszélgető partneremet támogatva.

Micimackó … egy nyugodt, kiegyen­súlyozott, megfontolt és szeretetre méltó Csekély­értelmű Medvebocs, aki sokkal többet tud a taoról, mint…
… a borongós hangulatú Füles…
… vagy az örökösen kételkedő és félős Malacka…
… vagy a lóti-futi, folyton szervezkedő Nyuszi…
… vagy a nagyképű, fontoskodó Bagoly…
Micimackó, aki látszólag semmit sem tud, tisztában van a Lényeggel. Micimackó nem csinál semmi különöset, csupán Van

Benjamin Hoff: Micimackó és a tao

Fiatalként, amikor ezt olvastam, már akkor tetszett Micimackó nyugodt, kedves egyszerűsége. Az, hogy Ő csak Van. Persze ezt akkor inkább úgy értelmeztem, elég csak léteznem, nem kell megerőltetnem magam. Most már tudom, hogy mennyi minden benne van ebben a ‘Van’-ságban … a tudatos jelenlét, a figyelem, az empátia, a bizalmi légkör …

Sok-sok évnyi keresgélés és különböző támogató szakmai területek után úgy érzem végül megtaláltam azt a területet, azt a szakmát, hivatást, amiben a leghitelesebb tudok lenni.

Fontosnak tartom azt, hogy valamennyit visszaadjak abból, amit kaptam, ezért csatlakoztam az ÉnProjekt és az Önbizalomnövelde önkéntes közösségeihez, illetve a szakmaiságot képviselve tagja lettem a Magyar Coach Egyesületnek.

Amennyiben a fent leírtak kíváncsivá tettek, úgy gondolod kialakult valamilyen szintű szimpátia velem szemben és szívesen részt vennél velem egy coaching beszélgetésben, keress meg bármelyik elérhetőségemen.

Remélem, hamarosan találkozunk!