Mi az a coaching?

Aki coaching-al foglalkozik, blog-ot ír, oldalt üzemeltet, vagy csak egyszerűen elmondja egy ismerősének, hogy mit csinál, annak törvényszerűen válaszolnia kell erre a kérdésre.

Az angol szóval coaching (a. m. „edzés”), ritkábban, bár nem teljes pontossággal magyarul üzletszerű tanácsadás, személyes, segítő és fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Az ezeket ellátó személy angolul coachnak, magyarul ritkábban tanácsadónak nevezik.

Wikipédia

Ahogy a leírásból sejteni lehet, a coaching nem egyenlő a tanácsadással. Sőt! Nem csak, hogy nem egyenlő, de ha csak felmerül a tanácsadás gondolata is, akkor már nem coaching-ról beszélünk. Egy coach ugyanis soha nem ad tanácsot. A coach még csak gondolatban sem próbál segíteni egy általa kitalált megoldással.

A coaching ugyanígy nem egyenlő a személyes, vagy csoportos trénerséggel és jelentősen különbözik a terápiától is.

A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés egy olyan gondolat-ébresztő és kreatív folyamatban, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy szakmai és személyes szempontok alapján a legtöbbet hozza ki önmagából.

A coach tehát egy eszköz, amit az ügyfél arra tud használni, hogy saját maga oldja meg a problémáját, lendüljön túl az akadályokon. Persze ebben az esetben az eszköz önálló életet él: hol tükörként, hol élő lelkiismeretként, hol pedig belül puha, kívül acélos páncélként segíti és védi meg az ügyfelet.

A coaching beszélgetés során a coach megismerkedik az ügyféllel, megteremti a bizalmi légkört és értő, megértő figyelemmel segít az ügyfélnek eljutni oda, ahova az ügyél menni akar. Ez kicsit olyan, mint egy járni tanuló kisgyermek mellett szülőnek lenni. Ott vagyunk mellette, fogjuk a kezét, vigyázunk rá, hogy ne essen el és folyamatosan bátorítjuk az újabb lépések megtételére.

Mit kínál tehát Neked a coaching?

  • másképp látod majd a személyes kihívásaidat és lehetőségeidet,
  • megerősödik gondolkodásod és döntéshozó képességed,
  • fejlődni fog személyes hatékonyságod,
  • nőni fog az önbizalmad, és
  • közelebb kerülsz a munka és élet-szereped beteljesítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük